לראות לתוך המוח, לשפר יכולות, לבטל כאב
רטיה מצחית של שתי אלקטרודות תקרא בעתיד את הפעילות החשמלית של המוח
מהפכת המחשוב הלביש הולכת וצוברת תאוצה. יותר ויותר מכשירים יכולים להתחבר לנו לגוף, להיות מחוברים לאינטרנט דרך הסמארטפון שלנו, ולספק לנו משוב על מצבנו הגופני בזמן אמת. צמידים מודדים את הפעילות הגופנית שלנו, מכשירים אחרים מסוגלים לבצע בדיקות דם לא פולשניות, ואחרים יכולים לספק לנו מידע בזמן אמת על מצב הרוח שלנו.
אבל עד כה מהפכת המחשוב הלביש עדיין לא הגיעה אל המוח. ישנם כיום מכשירים זמינים ופשוטים ללבישה, עם מספר קטן של אלקטרודות, אבל הם מספקים מידע מוגבל ביותר על פעילות המוח שלנו. אם אנחנו רוצים לנתח באמת את פעילות המוח אנחנו צריכים בדרך כלל לחבוש על הראש קסדה או רשת עם אלקטרודות רבות, בתהליך שכולל טבילה שלהן בנוזל או מריחה בג׳ל. הדעה הרווחת היא שנדרשות בין 32 ל-264 אלקטרודות כדי לקבל מיפוי טוב של פעילות המוח.
הפיתוח שלו מאפשר להניח בין רגע מעין רצועה דקה על המצח, ולבצע ניטור רציף של המוח שלנו לאורך כל היום באמצעות שתי אלקטרודות. בעתיד, הוא מקווה, נוכל לעשות את אותו הדבר באמצעות מדבקה זעירה שנדביק על המצח.
מגוון עצום של שימושים לרטייה מוחית או אפילו מדבקה שקוראת גלי מוח
פריצות דרך בקריאות מוח
בזמן שהפיתוח והמחקר של אינטרטור נמצא כרגע בשלבים ראשוניים, פריצות דרך בקריאת המוח ממשיכות להתרחש בעולם ולחולל מהפכה ביכולת ההבנה שלנו את המוח האנושי. יש לא מעט חוקרים ישראלים שממשיכים לעשות פריצות דרך עולמיות בתחום. אחד מהם הוא פרופ׳ אמיר גבע, מהמחלקה להנדסת חשמל ומחשבים באוניברסיטת בן גוריון, שהקים את הסטארט-אפ ElMindA (אלמיינדה), יחד עם ד״ר גודד שחף.
בדיקת פעילות מוחית שגרתית בקופת החולים
לגבע יש חזון. כמו שאנחנו הולכים היום לבדיקות שגרתיות בקופת החולים – בדיקות דם, בדיקות רנטגן – כך נלך גם לבדיקות מוח שגרתיות, שיאפשרו לנו לדעת מה השתנה במוח שלנו מאז הבדיקות הקודמות. נוכל לגלות למשל התדרדרות במצב הזיכרון, או התחלה של דמנציה ולהתחיל לטפל מוקדם בבעיה. נוכל לגלות מגוון רחב של פגיעות מוחיות. הפיתוח של ElMindA מאפשר לעשות את זה.
מיפוי לאחר זעזוע מוח
תחום נוסף שמתמקדים בו באלמיינדה הוא פגיעות מוח. אחרי זעזוע מוח אדם זקוק לזמן החלמה והתאוששות לפני שהוא יכול לחזור לפעילות תקינה. אבל כיום קשה מאוד לאתר מתי פעילות המוח שבה למצב שבו הייתה לפני הפגיעה. לעתים נראה שהנפגע התאושש לחלוטין, אבל למעשה הפעילות המוחית עדיין לא שבה לקדמותה, וחזרה לפעילות שגרתית בשלב כזה עלולה לגרום לנזק.
באלמיינדה התחילו לעבוד עם קבוצות פוטבול. הם מבצעים עבור השחקנים סריקות מוח בתחילת העונה, עוד לפני המשחקים, כדי לשמור במאגר כיצד נראית פעילות המוח התקנית שלהם. במקרה של זעזוע מוח במהלך משחק, הם מבצעים סריקת מוח הממפה את הפגיעה. ההדמיה הממוחשבת מראה היטב את האזור שתפקודו נפגע. כך, באמצעות המשך מעקב, הם יכולים לאשר מתי הפעילות המוחית השתקמה לחלוטין.